Lonkan nivelrikko – oireet ja kuntoutus fysioterapialla

Lonkan nivelrikko on yleinen vaiva. Noin 6 % yli 45-vuotiaista sairastaa lonkan nivelrikkoa.

Lonkan nivelrikko tarkoittaa rustokudoksen häviämistä reisiluun pään ja lonkkamaljan nivelpinnoilta. Rustokudoksen häviäminen johtaa luukudoksen muutoksiin ja paksuuntumiseen. Näiden muutosten seurauksena nivelkapseli paksuuntuu. Nivelrikko aiheuttaa kipua ja liikerajoituksia lonkkaniveleen.

Riskitekijöitä lonkan nivelrikon synnylle ovat mm. ikääntyminen, ylipaino, perimä, lonkkanivelen aikaisemmat traumat tai fyysisesti raskas työ.

Liikunta ja terapeuttinen harjoittelu ovat nivelrikon hoidon kulmakiviä yhdessä ohjauksen, neuvonnan ja painonhallinnan kanssa. Tässä kirjoituksessa käsitellään lonkan nivelrikon oireita ja hoitoa fysioterapian näkökulmasta. 

lonkan nivelrikko

Lonkan nivelrikko – oireet

Lonkan nivelrikossa alkuvaiheessa kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelrikon edetessä kipu saattaa muuttua jatkuvaksi sekä yöunta häiritseväksi. Kipu sijaitsee usein reiden etupinnalla nivustaipeen alapuolella, mutta kipu voi säteillä pakaran alueelle tai reiden eri osiin.

Toimintakykyä haittaavista oireista yleisimpiä ovat kävelyn vaikeutuminen ja hidastuminen sekä liikkeellelähdön vaikeutuminen. Lonkkanivelen liikerajoituksien lisääntyessä esiintyy vaikeuksia pukeutumiseen, jalkojen pesemiseen ja kynsien leikkaamiseen liittyen.

Lonkan nivelrikon diagnostisointi

Lääkärin tekemä lääketieteellinen lonkan nivelrikko diagnoosi perustuu:

    • koettuihin oireisiin

    • kliinisen tutkimisen nivellöydöksiin

    • radiologisiin löydöksiin

    • tarvittaessa tehtäviin erotusdiagnostisiin laboratoriotutkimuksiin

lonkan nivelrikko

 

Oheisessa röntgenkuvassa tekonivelleikattu lonkka. Tekonivelleikkaukseen päädytään, kun konservatiivinen hoito ei auta riittävästi oireiden hoidossa.

Lonkan nivelrikko – hoito

Nivelrikon hoidon kulmakiviä ovat terapeuttinen harjoittelu ja liikunta yhdessä ohjauksen, neuvonnan ja painonhallinnan kanssa. Nämä perusasiat ovat samat riippumatta iästä, radiologisesti määritetystä nivelrikon asteesta, kivun voimakkuudesta, toimintakyvyn tasosta ja liitännäissairauksista.

 

Kuva: Lonkan ja polven nivelrikko. Fysioterapiasuositus 2020.

Fysioterapialla voidaan lievittää nivelrikkopotilaan kipua sekä ylläpitää liikkumis- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua. 

Fysioterapeutti nivelrikon hoidon tukena

Fysioterapeutti tekee fysioterapeuttisen tutkimisen ja lääkärin diagnoosiin perustuen fysioterapiasuunnitelman. Fysioterapia voi sisältää ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, fysikaalisia hoitoja sekä manuaalista terapiaa. Nivelrikon hoito on aina yksilölllistä.

Lonkan nivelrikon konservatiivisessa hoidossa keskeisintä on kivun lievitys, toimintakyvyn ylläpito ja sairauden pahenemisen ennaltaehkäisy. Terapeuttinen harjoittelu ja asiakkaan omatoiminen liikkuminen ovat keskeisiä asioita nivelrikon hoidossa.

Lisäksi fysikaalisia hoitoja voidaan käyttää helpottamaan oireita. Näitä voi käyttää myös omahoitona (esim. tens-hoito) fysioterapeutin ohjauksessa. Myös manuaalisia nivelen mobilisointitekniikoita ja lihasvenyttelyitä voidaan käyttää nivelten liikkuvuuden parantamiseksi ja oireiden lieventämiseksi harjoittelun ohella. 

Fysioterapian vaikuttavuutta on syytä arvioida 6 viikon harjoittelun jälkeen.

Terapeuttinen harjoittelu fysioterapeutin johdolla

Lonkan nivelrikon terapeuttisessa harjoittelussa keskiössä ovat lonkan liikkuvuutta- ja lihasvoimaa lisäävät harjoitteet. Erityistä huomioita on syytä kiinnittää ison pakaralihaksen, loitontajien ja lähentäjien lihasvoimaan. Lonkan ojennus-koukistus suuntaista liikettä on tärkeä ylläpitää kävelyn onnistumisen vuoksi.

Vastaavasti lihaskireyksiä on syytä ennaltaehkäistä ja lievittää lonkan koukistajien ja etureiden alueella.

Mikä pitää paikkansa kaikilla nivelrikkoa sairastavilla on, että liikunnan tulisi olla säännöllistä, useita kertoja viikossa tapahtuvaa sekä nousujohteista. Näin saadaan harjoitusvasteita aikaiseksi. Liikuntasuositukset ovat tässä hyvä pohja.

Terapeuttinen harjoittelu ja liikunta vähentävät kipua nivelrikon kanssa eläessä. Fysioterapian menetelmillä voidaan lievittää nivelrikkoasiakkaan oireita, parantaa toimintakykyä sekä siirtää tekonivelleikkausta myöhemmäksi. Nivelrikon hoito on aina yksilölllistä. Tästä syystä fysioterapeutti osaa ohjata juuri sinulle sopivat nivelrikon hoito-ohjeet.

Varaa aika etäfysioterapiaan:

Lähteet:

Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja.

Kettunen, J., Multanen, J., Waller, B., Mika Ulaska, M & Häkkinen, H. 27.1.2020. Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapiasuositus. Saatavana: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/sfs/article/sfs00001#s9?toc=1113866

Vk-kustannus. 21.10.2020. Harjoittelu lonkan ja polven nivelrikossa. Saatavana: https://vk-kustannus.fi/blogi/harjoittelu-lonkan-ja-polven-nivelrikossa

Lisää luettavaa:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *