Polven nivelrikko – oireet ja kuntoutus fysioterapian avulla

polven nivelrikko

Polven nivelrikko tarkoittaa polvinivelen rustopinnan vaurioitumista, joka aiheuttaa edetessään polven kipua ja virheasentoja niveleen. Polven nivelrikko on pitkäaikaissairaus, joka yleistyy iän myötä. Se on yleisin polvikivun aiheuttaja ikääntyneemmässä väestössä. 

Yli 75 -vuotiaista 35% sairastaa polven nivelrikkoa. Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan 6,1% suomalaisista miehistä ja 8,0% naisista kärsii polven nivelrikosta. Polven tekonivelleikkauksia tehdään vuosittain noin 10 000.

Polven nivelrikon synnylle on useampia riskitekijöitä. Näitä ovat mm. ikääntyminen, ylipaino, perimä, polven aikaisemmat vammat tai polvia kuormittava työ.

Terapeuttinen harjoittelu ja liikunta ovat nivelrikon hoidon kulmakiviä yhdessä ohjauksen ja neuvonnan ja painonhallinnan kanssa. Tässä kirjoituksessa käsitellään polven nivelrikon oireita ja hoitoa fysioterapian näkökulmasta. 

polven nivelrikko – oireet

Polven nivelrikon alkuvaiheessa kipua esiintyy jomottavana rasituksessa. Levossa kipu helpottaa. Kivun tarkan sijainnin voi usein paikallistaa, mutta se voi tuntua epätarkkarajaisena sekä säteillä säären yläosaan tai lonkkaniveleen saakka.

  • Tibiofemoraalinen polvinivelrikko aiheuttaa kipua yleensä nivelraon seutuun.
  • Patellofemoraalinen polvinivelrikko aiheuttaa kipua polven etuosaan ja oireilee erityisesti rappuja noustessa tai laskeutuessa.

Oireina voi olla lisäksi turvotusta sekä nivelen lyhytaikainen (<15 min) jäykkyys aamulla noustessa sekä nivelen jäykkyys istumasta liikkeelle lähtiessä. Kipu voi säteillä säären yläosaan tai lonkkaniveleen saakka. Kun nivelrikko on edennyt pitkälle, esiintyy lepo- ja yösärkyä sekä nivelen virheasentoja. 

Polven nivelrikon diagnostisointi

Lääkärin tekemä lääketieteellinen polven nivelrikko diagnoosi perustuu:

  • koettuihin oireisiin
  • kliinisen tutkimisen nivellöydöksiin
  • radiologisiin löydöksiin
  • tarvittaessa tehtäviin erotusdiagnostisiin laboratoriotutkimuksiin

Lääkärin diagnoosi perustuu kliinisen oirekuvan, röntgenkuvien ja manuaalisen tutkimisen perusteella. Röntgenkuvissa nähdään usein kaventunut nivelrako, nivelen keskellä olevien luuharjanteiden terävöityminen sekä ostefyytit, jotka ovat kasvaneet nivelen reunoille. Huomioitavaa on, että jopa kolmannes röntgenkuvissa näkyvistä nivelrikoista, on oireettomia.

polven nivelrikko – hoito

Nivelrikon hoidon kulmakiviä ovat terapeuttinen harjoittelu ja liikunta yhdessä ohjauksen, neuvonnan ja painonhallinnan kanssa. Nämä perusasiat ovat samat riippumatta iästä, radiologisesti määritetystä nivelrikon asteesta, kivun voimakkuudesta, toimintakyvyn tasosta ja liitännäissairauksista.

Kuva: Lonkan ja polven nivelrikko. Fysioterapiasuositus 2020.

Fysioterapialla voidaan lievittää nivelrikkopotilaan kipua sekä ylläpitää liikkumis- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua. 

Fysioterapeutti nivelrikon hoidon tukena

Fysioterapeutti tekee fysioterapeuttisen tutkimisen ja lääkärin diagnoosiin perustuen fysioterapiasuunnitelman. Fysioterapia voi sisältää ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, fysikaalisia hoitoja sekä manuaalista terapiaa. Nivelrikon hoito on aina yksilölllistä.

Tärkeimmät osat hoitoa ovat terapeuttinen harjoittelu sekä asiakkaan omatoiminen liikkuminen säännöllisesti. Maalla sekä vedessä toteutettu terapeuttinen harjoittelu vähentää polven nivelrikon oireilua.

Lisäksi fysikaalisia hoitoja voidaan käyttää helpottamaan oireita. Näitä voi käyttää myös omahoitona (esim. tens-hoito) fysioterapeutin ohjauksessa. Myös manuaalisia nivelen mobilisointitekniikoita ja lihasvenyttelyitä voidaan käyttää nivelten liikkuvuuden parantamiseksi ja oireiden lieventämiseksi harjoittelun ohella.

Fysioterapian vaikuttavuutta on syytä arvioida 6 viikon harjoittelun jälkeen.

Terapeuttinen harjoittelu fysioterapeutin johdolla

Terapeuttinen harjoittelu ja liikunta vähentävät kipua polven nivelrikon kanssa eläessä. Kivun vähentymisen ja toimintakyvyn parantumisen suhteen mikään harjoitusmuoto ei ole osoittautunut toista tehokkaammaksi.

Terapeuttinen harjoittelu voidaan jakaa kestävyysharjoitteluun, lihasvoimaharjoitteluun, liikkuvuusharjoitteluun (nivelten liikkuvuusharjoitukset, lihasvenytykset) sekä tasapaino- ja koordinaatioharjoitteluun, myös proprioseptiikan harjoittaminen sekä toiminnalliset harjoitteet ovat kuuluvat terapeuttiseen harjoitteluun.

  • Aerobisella harjoittelulla on havaittu suotuisa annos-vastesuhde -> mitä useammin osallistuu ohjattuihin harjoituskertoihin, sitä enemmän kipu vähenee.
  • Harjoittelu 3 kertaa viikossa (30 min kerrallaan), väh. 3 kk ajan on tehokasta.
  • Harjoitusohjelmat, jotka keskittyvät yhteen harjoitusmuotoon, vähentävät kipua ja parantavat toimintakykyä enemmän kuin harjoitusohjelmat, joissa harjoituskerran aikana keskitytään useampaan kuin yhteen harjoitusmuotoon ja tavoitteeseen.
  • Erään katsauksen perusteella yksilöllisesti ohjattu harjoittelu saattaa vähentää kipua ja kohentaa toimintakykyä enemmän kuin ryhmäohjaus tai kotiharjoittelu.
  • Harjoittelun tuloksellisuuteen vaikuttaa, kuinka usein nivelrikkoa sairastava tapaa harjoittelua ohjaavan terveydenhuoltohenkilön. Tutkimukset näyttävät suurimman osan polven nivelrikkoa sairastavista tarvitsevan ohjausta tai seurantaa tehostaakseen kivun vähentymistä ja toimintakyvyn parantumista.

Mikä pitää paikkansa kaikilla nivelrikkoa sairastavilla on, että liikunnan tulisi olla säännöllistä, useita kertoja viikossa tapahtuu sekä nousujohteista. Näin saadaan harjoitusvasteita aikaiseksi. Liikuntasuositukset ovat tässä hyvä pohja.

Kannattaa myös muistaa, että aiemmin vähän liikkuneella liikunnan määrää ei kannata suoraan pyrkiä nostamaan liikuntasuositusten mukaiseksi. Kaikesta liikkeestä on hyötyä.

Varaa aika / ajanvaraustiedustelu fysioterapiaan:

Lähteet:

Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja.

Kettunen, J., Multanen, J., Waller, B., Mika Ulaska, M & Häkkinen, H. 27.1.2020. Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapiasuositus. Saatavana: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/sfs/article/sfs00001#s9?toc=1113866

Vk-kustannus. 21.10.2020. Harjoittelu lonkan ja polven nivelrikossa. Saatavana: https://vk-kustannus.fi/blogi/harjoittelu-lonkan-ja-polven-nivelrikossa

Lisää luettavaa:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *