Treenimotivaatio hukassa? 5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen

Treenimotivaatio hukassa?

Onko sinulla treenimotivaatio hukassa uuden vuoden alussa? Uuden vuoden alku on usein muutosten aikaa. Tällöin tulee mietittyä mennyttä vuotta kokonaisuudessaan, sen kohokohtia ja haasteita. Saatat myös miettiä, missä asioissa toivoisit tulevana vuonna muutosta.

Toivotko, että liikunta olisi enemmän läsnä arjessasi? Tuntuuko liikkuminen pakolliselta pahalta, jossa ei ole nautintoa? Tein tämän postauksen sinulle, jolla on treenimotivaatio hukassa tai haasteita treenimotivaation ylläpitämisen kanssa. Tässä postauksessa kerron sinulle 5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen.

treenimotivaatio hukassa? 5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen

5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen

Tämä poikkeuksellinen vuosi on asettanut omanlaisia haasteita liikkumiselle. Omia treenitottumuksia on saattanut joutua muokkaamaan. Ulkona liikkuminen ja kotitreenit ovat läsnä eri tavoin kuin aikaisemmin. Vaikka sinusta riippumattomia haasteita olisikin olemassa, ne eivät aina estä treenaamasta, kun treenimotivaatio on hyvä.

1. Pohdi syyt treenaamisellesi

Mitkä ovat sinun syyt elämässäsi, joiden takia haluat treenata? Minkälaisia tavoitteita sinulla on? Jotta voit saavuttaa tavoitteesi treenaamisessa, sinulla tulee olla riittävän vahvat syyt niiden takana. Hyviä syitä voivat olla painon pudottaminen tai kunnon kohottaminen.

Jotta treenimotivaatiosi säilyisi pitkään, edellä mainitut syyt eivät välttämättä ole riittäviä. Pohdi asioita syvällisemmin: mikä on minulle tärkeää elämässä? Mitä asioita arvostan elämässä? Mieti sitten, kuinka treenaaminen voi tukea sinun arvojasi.

treenimotivaatio hukassa? 5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen

2. Aseta tavoitteita realistisesti, jopa päivittäisiä pieniä tavoitteita

Pitkän ajan tavoitteenasi saattaa olla pudottaa painoa esimerkiksi useampi kymmenen kiloa. Tämmöisen tavoitteen saavuttaminen vie aikaa. Voit jakaa tavoitteen osa-tavoitteisiin, jolloin esimerkiksi 20 kg:n painonpudotuksessa voi olla 5 kg:n välein pieniä maaleja.

Voit myös pohtia suuren tavoitteen sijaan, mitkä olisivat päivittäisiä, pieniä ja saavutettavissa olevia tavoitteita? Tavoite voi liittyä päivän treenin, ruokailuihin tai arkiliikkumiseen. Pienillä tavoitteilla saat onnistumisen kokemuksia päivittäin. Ne ovat hyväksi treenimotivaatiosi säilymiselle.

3. Pidä kirjaa omista tavoitteistasi ja saavutuksista

Kun olet asettanut tavoitteesi sekä kirjannut ne, sinun kannattaa kirjata päivittäiset saavutuksesi suhteessa omiin tavoitteisiisi.

Tämän kirjaamisen avulla pystyt näkemään omaa kehitystäsi. Saatat huomata, että liikkeelle lähtö tuntuu helpommalta tai jaksat liikkua tehokkaammin pidempään. Vaikket näkisi vaa`lla vielä suuria tuloksia, näet silti omaa kehitystäsi ja näin ylläpidät treenimotivaatiotasi.

4. Objektiivisen palautteen hyödyntäminen

Tänä päivänä on saatavilla paljon erilaisia sovelluksia ja sykemittareita, joilla voit seurata liikkumisen tehokkuutta. Voit pohtia, lisäisikö sykemittarin käyttö tai askeleiden seuraaminen sinun treenaamiseen sitoutumistasi?

Joillekin sykemittarin käyttö voi sopia hyvin. Lisäksi saat palautetta treenaamisen tehosta, joka auttaa sinua treenin tehokkuuden arvioinnissa. Tutkimuksissa on todettu, että askelmittarin käytöllä on liikuntamotivaatiota lisäävä vaikutus.

5. Muista oikea ja rento asenne treenaamiseen

Treenaamisen tulee olla hauskaa! Jos suhtaudut siihen liian vakavasti, alkaa se tuntua velvollisuudelta sen sijaan, että treenaaminen on asia, joka tuottaa sinulle hyvän olon. Kannusta itseäsi! Kannustavalla puheella itsellesi on hyötyä oman toiminnan ohjaamisessa eli esimerkiksi treenaamaan lähtemisessä.

Vältä liikkumisessa kaikki tai ei mitään ajattelutapaa. Tämä ajattelutapa ei vie eteenpäin. Tämänkaltaisella ajattelutavalla liikkumiseen tuotat itsellesi pettymyksen. Pettymykset eivät motivoi treenaamisen jatkamisessa.

Jos sinulta jää treenikerta tai -viikko väliin, se ei pilaa muutostasi pitkällä aikavälillä. Salli siis itsellesi repsahtaminen ja pyri olemaan joustava treenaamisen suhteen.

treenimotivaatio hukassa? 5 vinkkiä treenimotivaation ylläpitämiseen

Treenin suhteen sinun kannattaa välttää kaikki tai ei mitään -ajattelua. Samalla tavoin sinun ei tarvitse omaksua näitä kaikkia vinkkejä kerralla. Keskity ensin 1-2 asiaan, jotka sisäistät, ennen kuin otat muita näkökulmia käyttöön.

Tsemppiä treenaamiseen! 🙂

Kurkkaa lisäksi postaukseni: Mistä saada motivaatiota liikkumiseen? Postauksessa asiaa arvoista, elämäntilanteesta ja joustavuudesta liikuntamotivaation apuna.

Lähteet:

Terveysverkko.fi. Innosta itsesi liikkumaan. Saatavana: https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/innosta-itsesi-liikkumaan/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *